Bij consulten leg ik mensen graag wat uit over de theorie van de Chinese Geneeskunde. De basis is beschreven als yin en yang en de 5 elementen (waarover in een ander blog meer, lees hier). Vanaf het eerste moment dat ik er mee te maken kreeg, werd ik gegrepen door de logica. Een paar duizend jaar geleden ontstond er een theorie en manier van behandelen, van kijken naar de mens als geheel, die nog steeds staat als een huis.
Alles in het universum bestaat uit een beweging van levensenergie Qi. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën, yin en yang, die in alles aanwezig zijn, maar ook elkaar aanvullen. Het is als licht en donker en als eb en vloed. Yang wordt geassocieerd met het lichte, warme, beweeglijke. Yin staat voor het donkere, koude, materie.
Het bekende yin-yang symbool laat dat mooi zien:
De S-vorm die de helften scheidt, toont dat er geen absolute scheiding is tussen de twee tegenpolen, ze zijn relatief ten opzichte van elkaar. Net zoals Jip ondenkbaar is zonder Janneke, bestaat yang alleen in relatie tot yin en vice versa, ze hebben elkaar nodig. Yin is het donkere deel, yang het lichte deel in het symbool. De stippen zijn belangrijk. Ze laten zien dat elk deel ook het tegendeel in zich draagt. Bijvoorbeeld: Het warme en lichte op een zonnige dag is yang, maar de koelte en donkerte van de schaduwen is yin. Niets is dus ooit helemaal yin of helemaal yang.
In alles (de natuur, ons lichaam) beweegt dat ritme van yin en yang continue.
Enkele voorbeelden zijn:
– het ritme van dag en nacht: 12 uur ’s nachts is yin maximaal opgebouwd, dan komt er een omslag en begint yange energie op te bouwen. 12 uur ’s middags is yang maximaal opgebouwd.
– een menstruatiecyclus: de eerste periode is de opbouw van het eitje en het slijmvlies. Dat is materie en yin. De ovulatie is de beweging en yang.
– zomer en winter.
Dus ook wij mensen bestaan uit yinne en yange energie, die zich in een continue wisselwerking bewegen en onderhevig zijn aan onze constitutie, de elementen, het seizoen en onze sociale omgeving. Zijn yin en yang in balans, dan zal je je aan alle omstandigheden kunnen aanpassen. Als veerkrachtige, onbreekbare bamboe. Je lichaam is heel goed in staat om een kleine disbalans te herstellen, net zoals je immuunsysteem dat doet bij verkoudheid of griep, maar gebeurt het langdurig of op grote schaal, dan raakt het in de war. Zijn yin en yang langdurig uit balans – door bijvoorbeeld stress, een ongezonde levensstijl of het pijnlijke verlies van een geliefde – dan kunnen er vervelende kwalen en ziekten ontstaan.
Yange energie neemt toe door bijvoorbeeld drukte/stress op je werk of heel veel sporten. Kortdurende zo intensief bezig zijn, is niet erg, maar als je lang zoveel vraagt van je lichaam, raakt de balans zoek. Het gevolg kan zijn dat je dingen gaat vergeten en je niet meer zo goed kan ontspannen. Om in balans te blijven is het dan ook goed om dit op tijd te signaleren en tijd te nemen voor rust en ontspanning (yinne energie), zoals meditatie, yoga, dagdromen, een mooie -rustige- wandeling.