Stuitligging

Afgelopen week kwam er weer een berichtje waar ik op hoopte: “Ja, hij is gedraaid!!” Van een cliënt lag de baby in stuit en na behandeling met moxa was de baby gedraaid.

Met moxatherapie is het mogelijk dat de baby gaat draaien zodat een stuitbevalling of keizersnede wordt voorkomen. Moxa is bijvoetkruid dat langdurig in de zon te drogen is gelegd. Daardoor heeft het veel warmte opgenomen. In geperste vorm is het een soort houtskool-stick. Die steek je aan en er komt een heel intense warmte van af. Het meest ideaal is de behandeling te starten tussen de 32 en 34 weken.

De eerste behandeling

Tijdens het eerste consult zal ik vragen stellen en eventueel een acupunctuurbehandeling geven. Verder zal ik bekijken of moxa-therapie kans van slagen heeft en of er contra-indicaties zijn.

Vervolgens zal ik de moxastick gedurende 15 minuten boven een bepaald acupunctuurpunt houden, in dit geval de kleine teen waar het uiteinde van de Blaas-meridiaan is. Hiermee wordt het acupunctuurpunt gestimuleerd.

Hoe vaak?

De therapie is er op gericht om gedurende 10 dagen de moxa-stick 15 minuten per dag boven het punt  te houden. Bij de eerste behandeling laat ik zien hoe het gedaan moet worden. Je krijgt een moxa stick mee naar huis zodat jij of je partner het zelf thuis kunt doen tijdens de volgende dagen.

Hoe werkt het?

Door de verwarming van dit specifieke punt komt een enorme energie op gang door de hele meridiaan. Dit is de blaas-meridiaan en die gaat o.a. door het sacrum. Van daaruit gaat er energie naar de baarmoeder en dat heeft invloed op de beweeglijkheid van de baby. Vaak wordt de toegenomen beweeglijkheid al gevoeld tijdens de behandeling. Verder heeft het ook invloed op het Yin en Yang in je lichaam, maar hoe dat werkt leg ik uit tijdens de behandeling, want dat gaat voor hier te ver.