Stuitligging

Afgelopen week kwam er weer een berichtje waar ik op hoopte: “Ja, hij is gedraaid!!” Van een cliënt lag de baby in stuit en na behandeling met moxa was de baby gedraaid.

Met moxatherapie is het mogelijk dat de baby gaat draaien. Moxa is bijvoetkruid dat veel warmte in zich heeft opgenomen door langdurig drogen in hitte. Ik gebruik de moxa in de houtskoolvorm, de smokeless moxa. Eenmaal aangestoken, komt daar een heel intense warmte van af. Het meest ideaal is de behandeling te starten rond de 33-34 weken.

De behandeling

Tijdens het consult zal ik eventueel -als je er geen bezwaar tegen hebt- wat acupunctuurnaaldjes zetten en vervolgens zal ik de moxastick gedurende ca 15 minuten boven een bepaald acupunctuurpunt houden, in dit geval de kleine teen waar het uiteinde van de Blaas-meridiaan is. Door de warmte wordt dat punt gestimuleerd.

Hoe vaak?

De bedoeling is om gedurende 10 dagen de moxa-stick 15 minuten per dag boven het punt  te houden. Bij de behandeling laat ik zien hoe het gedaan moet worden. Je krijgt een paar moxa sticks mee naar huis zodat jij of je partner het zelf thuis kunt doen tijdens de volgende dagen.

Hoe werkt het?

De Westerse verklaring is, dat door langdurig verwarmen van dat specifieke acupunctuurpunt er hormonen beïnvloed worden die zorgen voor een toename van de beweeglijkheid van spieren van de baarmoeder. Hierdoor gaat de beweeglijkheid van de baby omhoog. Vaak wordt de toegenomen beweeglijkheid al gevoeld tijdens de behandeling of vlak er na

Verder heeft het ook invloed op het Yin en Yang in je lichaam, maar hoe dat werkt leg ik uit tijdens de behandeling, want dat gaat voor hier te ver.