Slaapproblemen en 7 tips

Slaapproblemen en 7 tips om zelf mee aan de slag te gaan

Een tijdje geleden….. Ik zie haar nog binnenkomen, een vrouw van een jaar of 40, ik zal haar Ans noemen…. Moe, uitgeblust, geen glans in de ogen.…… wat slaaptekort aan kan richten! Na een periode van veel mentale belasting begonnen de klachten. Het is lastig geworden om in te slapen, ze slaapt heel onrustig en is ’s morgens vroeg alweer wakker.

Als iemand binnenkomt, beginnen al mijn radertjes al te draaien. Ik kijk naar de houding, de kleur van het gelaat, ik luister naar de stem. Na de eerste kennismaking en horen van de klacht, ga ik vragen stellen. Het mooie van Chinese Geneeskunde is dat het niet ophoudt bij het woord “slaapprobleem”. Ik ga proberen in kaart te brengen wat er uit balans is in jouw lichaam. Dat doe ik aan de hand van de theorie van de 5 elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water). Om “klachten/verschijnselen” te categoriseren is alles als het ware in 5 vakjes ingedeeld. Ieder element heeft specifieke eigenschappen en onderlinge verhoudingen. Aan mij de taak om uit te zoeken welk element uit balans is en wat daar de oorzaak van kan zijn.

Na verder vragen, blijkt dat Ans af en toe wat last heeft van hartkloppingen en rusteloosheid. Verder transpireert ze ’s nachts, heeft soms last van een droge mond. Af en toe wat last van obstipatie.

Dit zijn ogenschijnlijk allemaal klachten die los van het slaapprobleem staan, maar zeer waardevolle informatie voor mij, want met al deze informatie heb ik een aardig idee wat er met Ans aan de hand is, welke van de 5 elementen betrokken zijn en hoe het is met de balans van Yin en Yang, een ander zeer belangrijk fenomeen in de Chinese Geneeskunde.

Hoe werkt acupunctuur bij slaapproblemen?

Acupunctuur helpt de energiestromen in het lichaam te reguleren. Vanuit de Chinese Geneeskunde is de oorzaak van slaapproblemen vaak een disbalans in het energie systeem van het lichaam, waardoor het lichaam ’s avonds niet goed kan afkoelen en kan ontspannen. Yinne energie is de koele, rustige energie en hoort bij de nacht. Yang is de warme, drukke energie van overdag. Yin en Yang bewegen steeds in een bepaald ritme. Bij een goede gezondheid zijn Yin en Yang in balans. De Yange energie zorgt ervoor dat we overdag alert zijn en dat al onze zintuigen goed functioneren. Dit gebruikt Yange energie en wanneer een bepaalde hoeveelheid verbruikt is, is er niet meer voldoende energie om contact te houden met de buitenwereld en zinkt het terug in het lichaam. Dit gebeurt onder invloed van Yinne energie.

’s Avonds is de tijd waarin Yinne energie in principe sterker is en Yin kan daardoor Yang “vastgrijpen” en het naar binnen trekken, waardoor er rust ontstaat. Als Yin niet sterk genoeg is, blijft Yang teveel aan de buitenkant, waardoor er geen rust ontstaat.

Hoe ging het verder met Ans?

Bij Ans bleken de elementen Vuur en Water niet in balans. Door op strategische punten de naaldjes te zetten en met moxa te werken, kwam er een betere balans. Er kwam wat meer Water (Yin), waardoor het Vuur (Yang) minder kon opvlammen. Na een paar behandelingen was het slaappatroon sterk verbeterd en kwam er een andere Ans de praktijk binnenwandelen!

7 Tips om zelf te doen

  1. Eet niet te veel en niet te laat ’s avonds, zodat je lichaam ’s nachts met slaap bezig kan zijn en niet met verteren.
  2. Vermijd koffie, frisdrank met cafeïne, alcohol, excessieve emoties en te veel lichamelijke inspanning in de avond. (inspanning overdag of vroeg in de avond is wel goed)
  3. Probeer regelmaat te creëren in slaap-waak ritme (op gelijke tijden opstaan en naar bed gaan, en ook al is het moeilijk als je slecht slaapt, probeer overdag niet te slapen)
  4. Probeer je te concentreren op je ademhaling. Leg daarbij bijvoorbeeld één hand op je borst en één hand op je buik.
  5. Voeding vermijden die de spijsvertering –en daarmee je energie- verzwakt (dat is rauw en koud voedsel, koud drinken, zuivelproducten, toegevoegde suikers.)
  6. Ga met je voeten in een bak warm water zitten voor het slapen gaan. Energie trekt dan uit je hoofd naar je voeten. Andere optie is een punt op je voet te masseren (zie laatste punt hieronder voor masseren)
  7. Masseer een aantal punten voor het slapen gaan:

– cirkeltjes op de kruin van je hoofd (100x)

– druk aan binnenkant wenkbrauw, waar de wenkbrauw stopt net boven je neus (30x)

– wrijf met de zijkant van de wijsvingers 25x over de bovenrand van de oogkas van binnen naar buiten en vervolgens 25x over de onderrand van de oogkas, van binnen naar buiten.

– bedek de gesloten ogen ongeveer 30-60 seconden met de handen

– cirkelmassage 30 x onder schedelrand (ca middenpunt van wervel tot oor)

– cirkelmassage 30 x binnenkant pols, op rand pols bij pees van je pink

– massage onder je voet, net achter de bal van je voet als je in het kuiltje valt.