Terug naar Consult

Guasha

Guasha is een oude Chinese therapie. Gua betekent wrijven, Sha betekent kleine paars-rode puntjes op de huid.

Guasha heeft een breed toepassingsgebied, maar ik pas het vooral toe bij stijve schouders. Eerst smeer ik de huid in met olie. Dan strijk ik met enige druk met een jadesteen over het te behandelen gebied. Vooral op de plekken die stijf zijn, zullen rode puntjes (Sha) verschijnen. Deze verdwijnen na een paar dagen.

Door het schrapen komt er een betere doorstroming van bloed en energie op gang. De huid wordt rood en op sommige plaatsen verschijnen er rode puntjes. Dat zijn de plekken waar blokkades zitten door afvalstoffen (vaak ook gevoelige punten als je er op duwt).

Vaak wordt na een behandeling ervaren dat er weer ruimte zit bij de schouders, dat het losser aanvoelt. Door een aantal keren de behandeling te herhalen, zijn er steeds minder blokkades en zal er steeds minder Sha verschijnen.

Na een behandeling is het verstandig om extra te drinken (water/kruidenthee) om het lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren.

Het kan effectief zijn bij pijn, maar ook bij beginnende verkoudheid (rillerig) om koude uit het lichaam te halen. Het wordt vooral toegepast aan de achterkant van het lichaam: vooral op rug, nek, schouders.