Terug naar Consult

Moxa

In mijn praktijk werk ik veel met moxa. Alle drie de hieronder beschreven methodes pas ik in mijn praktijk toe. Moxa is een plantje (bijvoetkruid) dat langdurig in warmte gedroogd is. 

Het zorgt o.a. voor een toename van de witte bloedcellen, waarbij het immuunsysteem wordt gestimuleerd. De warmte van moxa is vooral heel prettig bij koude klachten, maar kan ook bij tal van andere aandoeningen ingezet worden.

Er zijn verschillende manier om het te gebruiken. Eén manier die ik heel vaak gebruik is het kneden van een heel klein kegeltje, dat ik op de huid plaats. Het puntje van het kegeltje wordt aangestoken -met een speciaal stokje- waardoor er hitte via de moxa door de huid heen kan dringen. Ruim voor het aangestoken puntje de huid bereikt wordt het kegeltje verwijderd.

Een andere manier om het te gebruiken is de houtskool-vorm. Dat is een soort sigaar, die wordt aangestoken en op enige afstand boven de huid rondgedraaid. Deze sigaar geef ik regelmatig mee, zodat de behandeling ook thuis kan worden gedaan.

Daarnaast is er nog de “moxa-lamp”, nog het meest te vergelijken met de ouderwetse infrarood-lamp. Het is een apparaat met een warmtebron en een zwarte schijf. De schijf is bedekt met een carbonlaag en bevat mineralen. Via de warmtebron wordt deze zwarte schijf verwarmd. In feite doe je dus hetzelfde als met losse moxa, alleen kan nu een groter gebied verwarmd worden.