Stoppen met roken

Acupunctuur en stoppen met roken, dat is een combinatie waar heel veel mensen wel van hebben gehoord. Hoe gaat dat?

Het doel van de acupunctuurbehandeling is het verlichten van de ontwenningsverschijnselen als gevolg van het nicotinegebrek. Denk dan aan prikkelbaarheid, onrust, stress. Ook meer eetlust wordt wel genoemd. Met behulp van acupunctuur kunnen deze symptomen verminderen.

Je moet zelf de beslissing nemen om te stoppen. De behandeling maakt niet dat de zin in roken verdwijnt, maar je moet het zien als ondersteuning.

Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk om enige tijd (24 uur) niet te roken. Dan wordt de invloed van de behandeling beter gevoeld. Zoals gezegd is het effect dat er duidelijk minder ontwenningsverschijnselen zijn. Zo kan de motivatie beter behouden blijven. Dat effect blijft ca. 1 week. Vooral de eerste 3 weken zijn voor veel mensen lastig.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van een aantal naaldjes op het oor en een paar op het lichaam. Dat laatste is per persoon verschillend. De naaldjes blijven een minuut of 20 zitten. Deze naaldjes zijn echt superdun. Ik werk met heel kleine naaldjes van 0,16 mm dik. Als je bedenkt dat een mensenhaar ongeveer 0,08 mm dik is, heb je een beetje idee.

Belangrijk is om bewust te zijn van de redenen voor het roken: Rook je uit gewoonte, voor de gezelligheid, als reactie op stress of om een andere reden? Door te proberen dingen in het dagelijks patroon aan te passen, kan de kans op succes aanmerkelijk worden vergroot. Handig is om vooraf voor jezelf te bedenken hoe je de blootstelling aan rookprikkels kan verminderen.

Je lichaam is de eerste tijd bezig om de nicotine af te voeren. Als na een tijdje de nicotine uit het lichaam is, is er geen fysieke afhankelijkheid meer, maar er kan nog wel de gewoonte zijn bijvoorbeeld om iets in de vingers te willen hebben.

Het is belangrijk géén nicotine pleisters of nicotine kauwgom te gebruiken, want dan blijft er nicotine behoefte. Ook helpt het om de eerste tijd veel water of kruidenthee te drinken om het lichaam te helpen de afvalstoffen af te voeren.