Orgaanklok

Het was weer zover: vannacht om een uur of 2 wakker met zo’n misselijk gevoel. Ik bedacht het wel van tevoren, maar de verleiding was té groot: Gisteravond om half 10 nog stevig gesnoept van die heerlijke Rempejeh (Indonesische vreselijk vette maar oh zo heerlijke pindakoeken). En ja, om die tijd is mijn lichaam meestal al half in slaapstand, dus dat werd niet meer op tijd verteerd. Mijn lever vindt zo’n vet-aanval niet zo heel prettig en neemt dan “wraak”.

Binnen de Chinese Geneeskunde is er een heel geordend meridianensysteem. De organen dragen hun energie aan elkaar over via de meridianen. Zo dragen de Longen de energie over aan de Dikke Darm (van de Longmeridiaan naar de Dikke Darm meridiaan) en die naar de Maag en zo verder. Als een orgaan niet naar behoren werkt, kan dat dus invloed hebben op de andere organen.

En wist je dat de energie van ieder orgaan 2 uur in een etmaal (volgens Chinese visie) optimaal is (en 12 uur later de minste energie heeft)? Dat wordt de orgaanklok genoemd. Als het de optimale tijd is voor een orgaan, zal dat orgaan hard werken. Een orgaan dat niet zo sterk is, geeft vaak rond die tijd problemen. Eén van de kenmerken van een verminderde energie van de Lever is bijvoorbeeld wakker worden tussen 1 en 3 uur ’s nachts. Let wel: als ik het over organen heb, dan is het de energie van dat orgaan. Westers gezien kan er niets aan de hand zijn met dat orgaan!

03.00-05.00 Longen Monniken mediteren niet voor niets zo heel vroeg in de ochtend
05.00-07.00 Dikke Darm Je leegt de dikke darm (lekker poepen)
07.00-09.00 Maag Je gaat ontbijten. De optimale tijd van de Maag, dus het zou de beste maaltijd van de dag moeten zijn. Ken je de uitspraak: eten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar? Bij ons is het vaak omgekeerd en tussen 07.00 en 09.00 uur ’s avonds -als die grote avondmaaltijd verteerd moet worden- is de tijd dat de Maag de minste energie heeft.
09.00-11.00 Milt Je gaat studeren (Milt staat voor intellect)
11.00-13.00 Hart Opslag van de studie (Hart is de plek voor de Geest)
13.00-15.00 Dunne darm Verwerken van alle thee die je tijdens de studie hebt gedronken
15.00-17.00 Blaas Al die thee uitplassen
17.00-19.00 Nieren Lage nierenergie bij de kinderen, dus die gaan jengelen. (visie TCM: Kinderen zijn nog niet volgroeid, de organen/weefsels zijn nog ongerijpt en zwak, dus ook de Nierenergie is nog wat laag)
19.00-21.00 Pericardium Lekker thee (eventueel wijn) drinken bij de buurvrouw (Pericardium is beschermer van het Hart en staat voor het sociale contact)
21.00-23.00 Driewarmer Thuis lekker de dag doorlopen en alles een plek geven (Driewarmer verbindt bovenste, middelste en onderste deel van je romp)
23.00-01.00 Galblaas Beslissen of we nog gaan stappen (Galblaas heeft te maken met het nemen van beslissingen)
01.00-03.00 Lever We zijn toch gaan stappen dus moet alle alcohol in ons bloed afgebroken worden.